maanantai 19. syyskuuta 2016

PAIKOILLANNE, VALMIIT…!



Oman hiippakuntamme synodaalikokouksen valmistelu alkoi noin puolitoista vuotta sitten. Nyt on vielä edessä viimeiset järjestelyt ja sitten varsinainen kokous. Suunnitteluvaiheessa olen pysähtynyt erityisesti kahden kysymyksen äärelle.

Ensimmäisenä on ollut sisällöllisen ajankohtaisuuden haaste. Valmisteluvaliokunnassa olemme miettineet, mitä reformaatio merkitsee tänä päivänä ja huomenna. Ympärillä tapahtuva muutos on kuitenkin niin nopeaa, että ajankohtaisten kysymysten esiin nostaminen vaatii jo jonkinlaisia ennustajan lahjoja. Esimerkiksi maahanmuuton laajuudesta ei ollut talvella 2015 vielä paljoakaan tietoa. Tulevaisuudessa piispan ja hiippakunnan papiston keskinäinen vuorovaikutus tulee todennäköisesti järjestymään notkeammissa ja kevyemmissä rakenteissa kuin kuuden vuoden välein toistuvissa, koko maata käsittävissä, synodaalikokouksissa.

Vieläkin merkittävämpänä kokemuksena pidän kollegojen alttiutta tulla mukaan yhteisiin talkoisiin. Kahden päivän ja noin kolmensadan papin kokoontumisen järjestelyt edellyttävät monenlaista osaamista ja ihmisten itsensä likoon laittamista. Kysyttäessä erilaisiin vastuutehtäviin vastaus on ollut poikkeuksetta myönteinen ja innostunut. Meillä on hiippakuntamme papistossa positiivinen ote yhteiseen työhön ja vastuuseen. Kiitos siitä!

Lopuksi kokouksemme teemasta Jumalalle kunnia ja ihmisille pelastus! Se on reformaation yksi perussloganeista, mutta kuuluko se enää tähän päivään? Teeman tarpeellisuus näyttäytyy jo siinä, kuinka helposti ajatus kääntyy toisinpäin: ihmisille kunnia ja Jumalalle pelastus!? Ihmisen oma kunnia nostaa herkästi päätään. Jumalakin tuntuu joutuneen ahtaaseen rakoon ja tarvitsevan apujamme. Olisiko luterilaisuuden sloganiin sisältyvä roolitus ihmisen ja Jumalan välillä sittenkin kestävämpi?

Tapaamisiin Hyvinkäällä

Hannu Suni
synodaalikokouksen valmisteluvaliokunnan puheenjohtaja


1 kommentti:

  1. Se on reformaation yksi perussloganeista, mutta kuuluko se enää tähän päivään? Ei enää kuulu luterilaiseen kirkkoon.
    Olisiko luterilaisuuden sloganiin sisältyvä roolitus ihmisen ja Jumalan välillä sittenkin kestävämpi? Olisi, mutta kirkko on hyljännyt sen.

    VastaaPoista